bebaru nih aku buat macaroni cheese...
tp bukan ala mac n cheese kenny rogers...
nih ala2 lasagne...
instead of using lasagne sheet tuh...
kite pki macaroni...
rsnyer of courselah sedap...!!!
tp bukan ala mac n cheese kenny rogers...
nih ala2 lasagne...
instead of using lasagne sheet tuh...
kite pki macaroni...
rsnyer of courselah sedap...!!!

sedap tau seriuuusssss!!!!
resepi from Ummi.....
so here goes the recepi...
tumpang lalu kak ummi saya C&P jer...
Bahan:
115gm macaroni
55gm butter/marjerin (*akak guna butter)
30gm tepung gandum
575ml susu segar
170gm cheddar cheese (*akak letak je 2 kpg slice cheese yg disiat2)
3 tbsp fresh parsley-hiris (sy gune dry ajer)
garam dan lada sulah
100gm serbuk roti
45g parmesan cheese-parut
**kalau xmau terlalu cheesy sampai xleh nak telan, buleh kurangkan kuantiti susu segar dan campurkan dgn air biasa sampai jadi 575ml
Cara-cara:-
Panaskan oven 180 degree. Griskan loyang dgn butter.
Rebus macaroni dlm air didih(ikut arahan paket). Letak garam sedikit. Toskan.
Cairkan butter, tambahkan tepung. Kacaukan selama 2 minit. Masukkan susu dan biar sampai didih. Terus kacau sampai nampak ia dah memekat, lebih kurang 5 minit.
Alih dari api, masukkan macaroni, cheddar cheese dan parsley. Gaul sebati. Masukkan garam dan lada sulah secukup rasa.
Masukkan macaroni ke dalam loyang, ratakan.
Dlm mangkuk lain, campurkan serbuk roti sgn parmesan cheese. Taburkan atas macaroni tadi.
Bakar 30-35minit atau hingga bhgn atas jd 'golden brown'.
resepi from Ummi.....
so here goes the recepi...
tumpang lalu kak ummi saya C&P jer...
Bahan:
115gm macaroni
55gm butter/marjerin (*akak guna butter)
30gm tepung gandum
575ml susu segar
170gm cheddar cheese (*akak letak je 2 kpg slice cheese yg disiat2)
3 tbsp fresh parsley-hiris (sy gune dry ajer)
garam dan lada sulah
100gm serbuk roti
45g parmesan cheese-parut
**kalau xmau terlalu cheesy sampai xleh nak telan, buleh kurangkan kuantiti susu segar dan campurkan dgn air biasa sampai jadi 575ml
Cara-cara:-
Panaskan oven 180 degree. Griskan loyang dgn butter.
Rebus macaroni dlm air didih(ikut arahan paket). Letak garam sedikit. Toskan.
Cairkan butter, tambahkan tepung. Kacaukan selama 2 minit. Masukkan susu dan biar sampai didih. Terus kacau sampai nampak ia dah memekat, lebih kurang 5 minit.
Alih dari api, masukkan macaroni, cheddar cheese dan parsley. Gaul sebati. Masukkan garam dan lada sulah secukup rasa.
Masukkan macaroni ke dalam loyang, ratakan.
Dlm mangkuk lain, campurkan serbuk roti sgn parmesan cheese. Taburkan atas macaroni tadi.
Bakar 30-35minit atau hingga bhgn atas jd 'golden brown'.
aku tak gune parmesan cheese sbb takde...
so aku gantikan ngn cheddar chese...
slicekan n tabur atas macaroni...
n daun basil tuh pn xletak...
sbb bile nk beli..
gile mahai nak mampus daun basil tuh..
jd xyah letak...heheheheh..
lg satu tak ltk serbuk roti...
bile nk copy resepi nih br npk serbuk roti...
mmg xigt lgsg2 psl serbuk roti...
tp jadi jgklah....
pepandailah korg ubahsuai resepi nih ikut citarasa n bahan2 yg ada...
kdg2 memasak nih hanya perlukan kreativiti..
tp biarlah kreatif bertempat....
kl dh kreatif sgt pn kdg2 xleh jgk...
sudahnyer msk tong sampah bukan perut...
ok selamat mencuba...
pepandailah korg ubahsuai resepi nih ikut citarasa n bahan2 yg ada...
kdg2 memasak nih hanya perlukan kreativiti..
tp biarlah kreatif bertempat....
kl dh kreatif sgt pn kdg2 xleh jgk...
sudahnyer msk tong sampah bukan perut...
ok selamat mencuba...
2 comments:
kat umah takde oven
:(
anyway, kite amek ek resepi ni!
:)
nmpak sedap........ huhuhuhu tapi kat umah tader oven
Post a Comment