Leaderboard Nuffnang

Saturday, March 16, 2013

Akupuntur Hafiey

Hari ini tetiba rs seperti ingin berkongsi rawatan yg pernah Hafiey buat...
Masa tgh bercuti dulu, dh berkira2 nak pergi ke Hospital Erkang di China utk buat rwatan utk Hafiey...

hospital tuh hospital rehabilitasi....mmg ramai yg pergi ke hospital erkang utk mendapatkan rawatan....

Tapi Alhamdulillah rezki Hafiey, dpt tau dr FB group yg one of Erkang Dr ada kt Malaysia sedang buat rawatan utk anak CP....dan di masa yg sama Dr tuh juga buka rawatan utk pesakit yg lain juga...





Macam nilah Hafie buat rawatan...cucuk jarum sana sini....ms nih hanya jarum di kepala yg ditinggalkan...kat badan sume dh cabut...





Kesian kalau lihat die dicucuk satu badan nih dgn jarum.....tp semnagat hafiey sgt kuat...die cume menangis ms mula2 kene cucuk tuh jr...slps dh siap cucuk die akan tidur....mgkn sbb dh keletihan sbb sblm buat akupuntur die dh buat fisio dgn Dr Sham..dh puas menangis dan melalak kat sana....

So ms akupuntur die akan tidur...




Bilangan jarum dicucuk tuh xtaulah brp....mgkn lbh 50 jarum rsnyr....




Pengalaman saya masa 1st day antar hafiey buat akupuntur dulu...saya pn menangis sama....tak sanggup nyr nk tgk die kesakitan kene cucuk dgn jarum tuh....
Pastu kene ikat mcm tuh lg....

Ikat tuh pn sbb xnk bg die gerak...sbb takut tersilap point nnt n kl die gerak2 die akan rs sakit....nsb baik die tidur spjg ms akupuntur tuh....

Gambar ms cucuk jarum kt blkg xamik....buat akupuntur nih berselang seli....hari nih cucuk di bhgn depan badan...esoknyer cucuk di bhgn blkg badan..n slsps cucuk kene tgg 30minit br blh bkk jarum di bahagan badan...manakala kt bhgn kepala akan dibiarkan lg selama 30 minit....

Itu rutin hafiey dulu sms sebulan buat rawatan akupuntur di KL...igtkn nk teruskn lg ms cuti sekolah last year tapi xdpt teruskan sbb ms tuh xde maid....

Perubahan yg dpt dilihat pd hafiey ms tuh ialah mata hafiey dulu ada sedikit xcenter n ms buat akupuntur tuh blh tgk mata die ada perubahan...

Itu salah satu rawatan yg dilakukan utk hafiey...nanti saya akan ceritakan lagi rawatan2 lain yg kami buat utk hafiey di lain entry....



2 comments:

Yuhani Md Sani said...

Shafa, boleh saya dapatkn info tentang akupuntur tu? ank sulung saya cerebral palsy since lahir, still tgh cari rawatan yg sesuai utk dia

shafa said...

Salam Yuhani,

Hafiey dl buat acupunture kat kajang...dgn kak raja...nnt saya bg no...tp email saya blh? Sbb saya xtau nk email yuhani...nih email saya shafareeny@yahoo.com